Sākums arhivs "Pārdod bērna dzīvību (vai veselību). Ne dārgi. Jūsu TV Net"

"Pārdod bērna dzīvību (vai veselību). Ne dārgi. Jūsu TV Net"

11 minūtes lasīšanai
fotolia 14259132 l

*Šito savā “draugu” profilā uzrakstīja tāds paziņa Kaspars Grinbergs, kam FB nav profile, šeit ir tikai vārdabrāļi, bet šķiet, ka šito derētu zināt plašākai auditorijai – līdz kam cilvēki nonāk Vai Krievijas tirānija arī Latvijā sākas? Tālāk – Kaspara teksts:

Šis ieraksts manā dienasgrāmatā tapa pēc tam, kad nolēmu pārstāt būt Net atbalstītājs un lasītājs.

Turpmāk mēģināšu atbildēt, kas mani pamudināja šādi rīkoties.

Viss sākās 1. aprīlī, joku dienā, kad TV Net'ā pievērsu uzmanību rakstam krievu sadaļā

http://rus.tvnet.lv/novosti/obschjestvo … ro_russkih

Strīda akmens

Tajā žurnālists, kura vārdu TV Net neuzrāda, stāsta par puisēnu, kurš Latviešu biedrības rīkotajā smieklu dienas sarīkojumā esot stāstījis anekdoti, kura esot paudusi nicinājumu pret visu krievu tautu.

(Šeit anekdotes teksts no TV Net ievietotā videofragmenta: “ Lido lidmašīnā latvietis, anglis un krievs. Pēkšņi krievs izmet pa logu , teikdams: mums Krievijā tādu daudz. Brīdi vēlāk anglis izmet pa logu televizoru, teikdams: mums Anglijā tādu daudz. Vēl pēc brīža latvietis izmet pa logu krievu, teikdams: mums Latvijā tādu daudz).

Rakstam klāt pievienots , kurā šis bērns stāsta anekdoti un nedaudz zemāk Pirmā Baltijas Kanāla diktores naidīgs komentārs, kurā cita starpā (ar naidu manā izpratnē) teikts:

tulkojumā: Bet tagad stādieties priekšā, ka analoģisku anekdoti PUBLISKAJĀ TELPĀ, ne virtuvē izstāstīs krievu bērns par latvieti. Esmu vairāk nekā pārliecināta – ziņojums Drošības policijai tiktu uzskricelēts tūlīt pēc pusdienām, bet skolas direktors, kopā ar klases audzinātāju tiktu “izdrāzti pa pilno”. Tomēr tas ir titulnācijas bērns, tāpēc smejamies kungi.

Tiktāl viss it kā loģiski: ja būtu krievs, mani šāda attieksme nāvīgi aizvainotu un TV Net'a krievu žurnālista klātpievienotais virsraksts ir saprotams. Ja es būtu krievs, es nekavētos izrādīt arī savu aizvainojumu (ko apliecina komentāru skaits pie šī raksta: tās dienas vakarā bija ap 450 komentāru).

Piga kabatā, jeb sitiet latviešus

Tomēr izrādījās, ka viss ir daudz savādāk, nekā to pasniedza TV Net. Jau tai pašā dienā, brīdi vēlāk portāls multinews.lv publicē ziņu ar virsrakstu: Anekdošu virpulis 2014.

http://multinews.lv/?id=1927

Tajā tiek apskatīts TV Net anonsētais notikums un ievietoti divi video: vienā atreferētas visas anekdotes, kuras tika stāstītas Latviešu biedrības rīkotajā smieklu dienā un otrā atsevišķi izdalīts video ar puisēna stāstīto anekdoti (kuru TV Net, izrādās publicējis apgraizītā versijā!).

Pilns bērna sacerētās anekdotes teksts skan šādi:

“ Lido lidmašīnā latvietis, anglis un krievs. Pēkšņi krievs izmet pa logu austiņas, teikdams: mums Krievijā tādu daudz. Brīdi vēlāk anglis izmet pa logu televizoru, teikdams: mums Anglijā tādu daudz. Vēl pēc brīža latvietis izmet pa logu krievu, teikdams: mums Latvijā tādu daudz.

Apakšā sēž trīs nabadziņi: pirmais lūdz – Dievs, atsūti man austiņas, viņam nokrīt austiņas. Otrais lūdz: Dievs atsūti man televizoru, viņam nokrīt televizors.Trešais lūdz: Dievs, atsūti man vienalga ko – viņam nokrīt krievs un viņš saka: O, man pats dieviņš nokrita”.

Šeit neņemos apspriest jautājumu, kāpēc anekdote tapusi tieši tāda, bet ne savādāka, tāpat aicinu visus lasītājus (gan latviešus, gan krievus) atmest iespējamo, savstarpējo virtuvēs uzkrāto ienaidu un pavērot.

Naida jūra

Tālāk – trakāk. Brīdi vēlāk TV Net publicē it kā kontrversiju zem nosaukuma: (Anekdote par krievu un latvieti: kā bija īstenībā)

http://rus.tvnet.lv/novosti/obschjestvo … mom_djelje

Tajā dota pilna šīs anekdotes versija, un pastāstīts, ka puisēna māte griezusies redakcijā ar pretenzijām.

Tāpat arī uzsvērts, ka viņa ir nobijusies par sava dēla dzīvību vai veselību portālā publicētā materiāla dēļ.

Tomēr, neskatoties uz šķietamo savas kļūdas atzīšanu, vēl pēc brīža TV Net nāk klajā ar sekojošu materiā: (Latviešu biedrības šokēts par krievus noniecinošo anekdoti).

http://rus.tvnet.lv/novosti/obschjestvo … ro_russkih

Tajā pastāstīts, ka Latviešu biedrības vadītājs nosoda šo gadījumu. Un nopublicēta anekdote, bet atkal APGRAIZĪTĀ VERSIJĀ.

Tieši šis, pēdējais raksts portālā TV Net, man lika saprast, ka šī lapele nebūt nemēģina nolīdzināt radušos konfliktu, bet tieši otrādi, “pielej eļļu ugunij”, rada pamatu bērna veselības un dzīvības apdraudējumam un papildina Maskavas propagandistu iespējas manipulēt ar patiesību . Šajā sakarībā manī uzvirmoja virkne jautājumu.

Pat ja esmu palaidis garām otrās un trešas publikācijas (TV Net) hronoloģiju, tas neizslēdz iespēju katram interesentam traktēt doto informāciju pēc savām interesēm. Es personīgi gaidu no TV Net atsaukumu pirmajā lapā, abās valodās. Tā, lai nevienam nerastos šaubas par to, kas aktuāls Latvijā ir noticis 1. aprīlī.

Desas smarža, jeb “Rossotrudičestvo” granti

Bērna associatīvā loģika ir spējīga ļoti daudzas lietas sakārtot sev vien zināmā kārtībā, kur pieaugušajam mēģināt atšķetināt ir veltīgi (man ir atstāstīts, kādas “pērles” es pats savā bērnībā esmu sarunājis). Tāpēc mēģināt analizēt bērna sacerētu anekdoti ir tas pats, kas saredzēt stratēģisko vadību skudrupūznī.

Nerunāsim par PBK diktores nostāju, ar viņu viss ir skaidrs, viņa savu maizīti pelna proMaskaviskā medijā, Kremlis viņai samaksā un viņu nosodīt nevar: savu darba devēju doto maizīti viņa atstrādā godīgi.

Tomēr jautājumi rodas, kad pievēršam uzmanību portāla TV Net darbībai. Šis portāls (savulaik manās acīs iecienīts par savu objektīvo žurnālistiku) pieder skandināvu mediju grupai “Schibsted”.

http://www.delfi.lv/bizness/biznesa_vid … d=37371403

Tā galvenais redaktors ir Zita Lunde, kura cita starpā ir paziņojusi: “Es ticu vārda iedvesmai, kas spēj vairot labo”. Un te nu mans jautājums godātajai Lundes kundzei:
“vai jūsuprāt viena bērna veselības, dzīvības zaudējums vai nākotnes karjeras apdraudējums vairo jūsu iedomāto “visu labo” uz planētas?”

Jo es zinu, ko runāju. Šis puika staigā pa tām pašām ielām, pa kurām staigā TV Net'ā ievietotās “infas” adresāti. Viņam (skolas) pagalmā pietiek cilvēku, kurus šī tīšām sagrozītā informācija aizskar un pieļauju, ka kāds no tiem varētu izšķirties par atriebīgu rīcību. Vai jums tiešām nav bail par viņu? Kāpēc TV Net vēl nav iznācis ar virsrakstu: “PIEDODIET, MŪSU SNIEGTĀ INFORMĀCIJA BIJA NEPATIESA”

Man personīgi (domāju, ka arī citiem Latvijā) vairs nav noslēpums, ka šeit darbojas arī proMaskaviski orientētas, organizētas grupas (uz kurām DP nez kāpēc skatās caur pirkstiem), kuras nodarbojas ar Krievijas ideoloģijas sēšanu Latvijas krievu bērnu ū (lai atceramies kaut vai skandālu ar krievu skolu audzēkņu piedalīšanos militāri patriotiskajās nometnēs Pleskavas apgabalā). Gan jau ir arī nopietnāki gupējumi (atceramies Benessa Aijo aktivitātes), kuri savu pastāvēšanu nereklamē.

Vai TV Net ir gatavi uzņemties atbildību par viena bērna iespējamām problēmām savu merkantilo mērķu labā?

Un kādi tad būtu TV Net ieguvumi no starpnacionālā naida kurināšanas. Neticu, ka Norvēģu investorus interesētu kašķa (starpnacionālā naida) kurināšana Latvijā. Galu galā tie ir cilvēki, kuru valsts ir investējusi gan “Statoil” tīklā Latvijā, gan citās nozarēs un pateicoties šai valstij, kopējais Latvijas – Norvēģijas apgrozījums uz 2012. gadu sasniedza nedaudz vairāk par 330 miljoniem eiro. Šādā griezumā nevienu neinteresē investīciju klimata pasliktināšanās. Neviens nekauj govi, kura dod pienu.

Cīņa par krievalodīgo lasītāju? To viegli var uzvarēt nesagrozot faktus un neveidojot netīru, “tendenciozu” žurnālistiku.

Tad kurš ir tas, kurš veido starpnacionālās ķildas klimatu Latvijā? Vai tiešām aprobežoto pūlim domātā Maskavas propagandas pīle “Vašingtonas obkoma” izskatā?

Cita lieta ir Krievijas fonda “Rossotrudņičestvo” granti, apmēram 300 miljonu dolāru apmērā, kuri ir iegūstami, veicinot Krievijas propagandas meinstrīmam izdevīgu publikāciju parādīšanos.

Galu galā, pasaules dokumentālistikā ir aprakstīti gadījumi, kad žurnālisti par desas gabalu ir gatavi publicēt arī savu valsti un tās pilsoņus noliedzošas ziņas, lai tikai gūtu iespējas tikt vismaz pie desas smaržas, ja ne pie tās garšas (ieteicu palasīt John Barron – KGB Today vai Imants Lešinskis – Kalpības gadi).

Eksistē vēl tiešāki žurnālistu pērkamības pierādījumi (kuri ir aprakstīti), kurus ātrumā nesameklēšu, bet nedaudz papūloties, dienasgaismā izvilkt esmu gatavs. Un vai (žurnālistu) nopelnītā nauda ir vērta bērna dzīvības, veselības vai nākotnes?

Pietiek zvejot duļķainā ūdenī!

Negribu apgalvot, ka TV Net.ru valda Maskavas diktēta proimpēriska noskaņa, tāpat neņemos spriest, vai visi TV Net'a žurnālisti ir gatavi parakstīties zem manis minētā, naidu kurinošā, tendenciozā raksta. Tomēr ļaut visam notikt tā, “kā jānotiek” negribas, jo parādās daži jautājumi:

– kāpēc pēdējā laikā, daudzi TV Net lasītāji ir norādījuši uz to, ka šis portāls nodarbojas ar starpnacionālā naida kurināšanu (izejot no tā, cik lielas ir krieviem un latviešiem domātā satura atšķirības un notikumu kontekstu skaidrojums?)

– vai TV Net gadījumā, ja šis viņu materiāls tiks pārpublicēts proMaskaviskajos informācijas līdzekļos, ir gatavi nopublicēt skaļu atsaukumu?

– Kurš (neapšaubu Lundes un Ostrovska nozīmību) nosaka TV Net publicētā satura objektivitāti?

– Un galu beigās, kurš atbildēs, ja ar to puiku tiešām notiks kas slikts (cik maksā viņa asaras?)?

Tāpēc aicinu:

– TV Net ievietot pirmajā lapā rakstu ar nosaukumu: Atvainojamies par mūsu sniegtu neobjektīvu informāciju (kas ir vieglākais, kā nodēvēt šāda veida provokācijas).

– Savukārt visus pārējos šīs valsts pilsoņus un iedzīvotājus (gadījumā, ja šis “murgs” TV Net izpildījumā turpinās) uzrakstīt Latvijas Republikas prokuratūrai iesniegumu ar lūgumu pārbaudīt faktu par starpnacionālā naida kurināšanu.

– Tāpat iesaku griezties Norvēģijas vēstniecībā ar lūgumu izskaidrot šīs valsts pilsoņa, beneficiāra (vai vairāku) rīcību Latvijas Republikā.

– Es personīgi uzsāku TV Net boikotu, uz kuru aicinu arī pārējos Latvijas Republikas pilsoņus, kuriem ir dārga žurnālistikas ētikas noteiktā “ceturtās varas” pastāvēšana Latvijas Republikā.

Pats personīgi izpildīšu manis minētos otro un trešo un ceturto punktu gadījumā, ja TV Net turpinās savu uzņemto kursu uz starpnacionālā naida kurināšanu (un neievietos skaļu atsaukumu), kā rezultātā tieši tiek apdraudēta tās konkrēta pilsoņa veselība vai dzīvība.

Tāpat centīšos nopublicēt doto rakstu citos masu saziņas līdzekļos. Šī ieraksta kopiju nosūtīšu Norvēģijas vēstniecībai (ar saviem komentāriem). Jo mani uztrauc (kauns TV Net) vārdā nenosauktā puikas liktenis un iespaids, kādu uz mūsu tautas kopējo likteni atstāj TV Net žurnālistu merkantilie (citus nesaskatu) mērķi. Vai nebūtu pienācis parunāt par patiesajiem sabiedrības etniskās šķelšanas cēloņiem un to veicinātājiem?

Kaspars Grīnbergs, Rīgā, 2014.gada 03.aprīlī.


Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In arhivs
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

Latvijā izsniegtās e-receptes būs iespējams izmantot ārvalstīs

latvija uzsākusi pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm, lai nodrošinā…