Sākums arhivs Par audio kabeļiem.

Par audio kabeļiem.

5 minūtes lasīšanai
speaker cable

Šajā rakstā mēģināšu apkopot informāciju par dažādiem materiāliem, kurus izmanto audio kabeļos.Sākšu ar pašu galveno- strāvas vadītāju kabelī. Visbiežāk nākas sastapties ar kabeļiem, kuros signāla strāva tiek vadīta pa vara (Cu) dzīslu vai vairākām dzīslām. Bieži uz kabeļa apvalka tiek arī norādīts vadītāja apzīmējums, kas bieži vien mulsina un apgrūtina izvēli.
1. TPC (Tough Pitch Copper) – neapstrādātais varš, parasti tiek pielietots vispārēja pielietojuma kabeļos, piemēram, elektriskās instalācijas vados un daudzos lētos audio kabeļos. TPC ražošanas procesā tiek kausēts vienu reizi, formēts cilindriskā vadā un tad atdzesēts. Tālāk šis vads tiek izstiepts, lai iegūtu vajadzīgo diametru. Viens metrs šāda TPC vara vada satur līdz 5000 kristālu un, kaut kur ap 300-500 ppm (ppm- miljona daļa) skābekļa un citu piejaukumu, kas ir stipri par daudz, lai to nopietni pielietotu skaņas signāla vadīšanai. Šāda „elektrības kabeļa” pielietošana skaļruņu pieslēgšanai, rezultātā arī rada duļķainu un dobju skanējumu. Savu pienesumu te dod arī elektrokabeļos pielietotais PVC izolators.

2. OFC (Oxygen Free Copper)- bez skābekļa varš.
OFC tika izstrādāts ap 1975.g. Japānā un kļuva plaši pielietots tā labo skaņas signāla vadīšanas īpašību dēļ, kuras nepārprotami bija saistītas tā ražošanas tehnoloģiju.
OFC iegūst presēšanas procesā, kurs notiek bez skābekļa inerto gāzu vidē. Tas dod iespēju samazināt skābekļa daudzumu līdz 10 ppm un iegūt vadāmību par 0.5-2% augstāku salīdzinot ar TPC. Augstāka vadāmība uzlabo skaņas tīrību salīdzinot ar ārēji līdzīgo TPC.

Pēc šis pašas tehnoloģijas tiek ražots arī OFC-HC (Oxygen-free High-Conductivity Copper), kura uzlabotā vadāmība tiek iegūta pielietojot kvalitatīvākus izejmateriālus un sasniedzot vara tīrību ne mazāku par 99,95% un kristālu skaitu ap 1000 uz vienu vada metru.
3.OFHC Pure electrolytic copper – augstas tīrības pakāpes (līdz 6N, t.i. 99,9999%) bez skābekļa varš, kas iegūts elektrolīzes procesā.

4.LC-OFC (Linear Crystal- Oxygen Free)
Tajā paša 1975.g. Hitachi izstrādāja savu metodi vara kristālu viengabalainības iegūšanai (jo lielāki kristāli jo mazāk starp kristālu pāreju, kuras samazina vadāmību). LC-OFC ir Hitachi patentēts un ekskluzīvs firmas izstrādājums. Pēc liešanas vara vads tiek atkārtoti uzkarsēts un rūdīts, kas savukārt samazina piejaukumus starp kristālu robežām un vara kristāls palielinās un pieaug arī tā garums vadā. LC-OFC kristāla garums sasniedz 130 mm salīdzinot ar 4 mm TPC un OFC vadā, kristālu skaits salīdzinot ar augstākminēto OFC-HC samazināts 5 reizes (līdz 200 kristāliem)
5. Ohno Continuous Casting copper (OCC copper).

1986 gadā profesors Ono no Japānas izstrādāja tehnoloģiju, ar kuras palīdzību, varēja iegūt fenomenālu vara kristāla garumu- līdz pat vairākiem desmitiem metru (0.3mm vienkristāla vads var sasniegt 125 metru garumu). Ono nepārtrauktās vara izstiepšanas tehnoloģijā varš tiek atkārtoti uzkarsēts veidnē un ļoti lēni izejot no tās tas tiek atdzesēts, rezultātā pazūd robežas starp dažādām vara kristālu grupām un materiāla struktūra kļūst viendabīga, kas labi redzams attēlos. Tā kā dabā nav absolūti tīra vara, tad arī pēc OCC metodes iegūtajā vadītāja ir niecīgs piejaukumu daudzums- vara tīrība sasniedz 99,9997%, kas ir vairāk nekā nepieciešams visaugstākajām HI-FI un High End audio prasībām.

6. Silver plated copper.
Laba AF (augsto frekvenču) dinamika raksturo ar sudrabu pārklāto, varu. Kabelis ar šādu vadītāju var atdzīvināt neizteiksmīgi skanošu sistēmu, jāpiebilst, uz zemo frekvenču rēķina. Dažreiz šāda skaņa var kļūt nogurdinoša, klausoties sistēmu ilgāku laiku. Sevišķi tas ir attiecināms uz sudrabotā vara pielietojumu skaļruņu kabeļos.

7.Pure Silver .
Sudrabs ar tā zemo pretestību ir labāks vadītājs kā varš, bet jebkuram vadītājam, vienalga vai tas būtu varš vai sudrabs, jābūt ar diezgan lielu šķērsgriezuma laukumu, lai to sekmīgi izmantotu skaņas signālu kabeļos. Sudrabs ir daudz dārgāks par varu, tādēļ, lai kabeļa cena būtu samērīga, tiek meklēts kompromiss uz vadītāja šķērsgriezuma rēķina. Šāda kompromisa sekas ir tīra sudraba kabeļu „vieglums” basu diapazonā. Tomēr labi sudraba kabeļi ir ātri, dinamiski, viengabalaini visā signāla spektrā, piedāvājot ārkārtīgi detalizētu un dzidru skanējumu.

8.Pure Silver Ohno Continuous Casting (OCC silver)
Vienkristāla tīra sudraba vadītājam piemīt visas augstāk minētas īpašības visaugstākajā pakāpē, kuras apvienotas ar visaugstākās kvalitātes izolācijas materiāliem un konstruktoru izdomu, rezultātā dod bezkompromisu kabeli skaņas signāla vadīšanai.

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In arhivs
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

MikroTik un Tet nodrošinās zinātniekiem 400 gigabitu savienojumu cīņai

Latvijas tehnoloģiju inovāciju uzņēmumi MikroTik un Tet izveidojuši jaunus lieljaudas…