Sākums Veselība Inkanat MACAMIX

Inkanat MACAMIX

6 minūtes lasīšanai
macamix

Trīs pārtikas produkti, kas padara „Macamix” neaizvietojamu aktīva dzīves veida piekritēju uzturā.
Quinoa.
Kinoa ir viens no vērtīgajiem Superpārtikas produktiem, kas ir atradis plašu un daudzveidīgu pielietojumu ikdienas uzturā visā pasaulē. Prast izvēlēties veselīgu un piemērotu uzturu ir svarīgi ikvienam. Tas palīdz justies labi šodien, bet nereti ir arī labas pašsajūtas un veselības garants nākotnē. Uzturs, tāpat kā mūsu dzīvesveids, nosaka, kādi mēs būsim pēc daudziem gadiem.
Vēsturiski Kinoa aug Dienvidamerikas Andu kalnos un bija viena no būtiskākajām inku un acteku uztura sastāvdaļām gadu tūkstošus atpakaļ. Līdz ar spāņu iekarotāju ierašanos Dienvidamerikā, Kinoa audzēšana piedzīvoja pagrimumu 400 gadu garumā. Mūsdienās Kinoa audzē , Čīlē un Bolīvijā, strikti ievērojot ekoloģiskās prasības. Kinoa, tāpat kā amaranth un savvaļas rīsi, no botānikas viedokļa nav graudaugs, bet gan lapu dārzenis ar ēdamām sēklām, kuras lieto un pagatavo kā graudus.
Kinoa ir bagātas ar augstvērtīgām uzturvielām – veselīga alternatīva ikdienas ēdienkartē gan brokastīs, gan pusdienās, gan vakariņās, saldajos ēdienos un bērnu uzturā.Quinoa satur vairāk olbaltumvielu (12-18%) un dzelzi nekā jebkurš cits graudaugs. Tās satur gandrīz ideālu neaizstājamo aminoskābju līdzsvaru, kas nepieciešamas šūnu attīstībai organismā. Apmēram ½ tases Kinoa nodrošina bērnu ar nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu dienā. Tās ir bagātas ar mangānu, magnēziju, kāliju, fosforu, varu, cinku, vitamīniem E un B6, antioksidantiem un šķiedrvielām. Tajās ir vairāk kalcijs nekā govs pienā, augstākais nepiesātināto taukskābju un zemākais ogļhidrātu līmenis starp graudaugiem, pie tam zems GI (glikēmiskais indekss), cukurs nonāk asinīs lēnāk, neradot straujas cukura līmeņa svārstības.
Kinoa – nesatur glutēnu, holesterīnu un transtaukskābes. Īpaši piemērotas uzturā veģetāriešiem, vegāniem, fiziski aktīviem cilvēkiem, gan maziem, gan veciem, kā arī tiem, kam ir gremošanas problēmas, celiakijas un diabēta slimniekiem.
Amaranth.
Amarant ir viens no vērtīgajiem Superpārtikas produktiem, kas ir atradis plašu un daudzveidīgu pielietojumu ikdienas uzturā visā pasaulē. Prast izvēlēties veselīgu un piemērotu uzturu ir svarīgi ikvienam. Tas palīdz justies labi šodien, bet nereti ir arī labas pašsajūtas un veselības garants nākotnē.
Uzturs, tāpat kā mūsu dzīvesveids, nosaka, kādi mēs būsim pēc daudziem gadiem. Amarant lietoja jau senie acteki kā produktu ar augstu uzturvērtību. Tas tika ne vien ēsts, bet arī plaši izmantots reliģiskajās ceremonijās. Indiāņu kultūrā Amarant dēvēts par „spēka graudiem”. Amaranth ir balandu dzimtas krūmveida augs, līdz 2 m augsts, ar krāšņiem ziediem un ēdamām sēklām. Arī šīs sēklas, tāpat kā Quinoa, tiek izmantotas un gatavotas kā graudi.
Visas cilvēka organismam svarīgās uzturvielas Amarant sastāvā ir tik sabalansētās proporcijās un ir viegli sagremojamas, ka šī iemesla dēļ, kosmonauti Amarant ņem līdzi un lieto kosmosa lidojumos. Amarant nesatur glutēnu un ir viegli sagremojams. Amaranth ir bagāts ar olbaltumvielām (15%), satur ievērojamu daudzumu lizīnu, kurš atbild par pareizu tauku vielmaiņu organismā un metionīnu – divas no aminoskābēm, kuras ir reti sastopamas graudaugos. Ir bagāts ar šķiedrvielām, kalciju, dzelzi, kāliju, fosforu, magnēziju, vitamīnu C. Tas satur tokotrienols (vitamīna E veids), kam ir holesterīnu pazeminoša darbība organismā. Pagatavots Amaranth 90% sagremojas, pateicoties šai īpatnībai, ieteicams pēcslimības atlabšanas periodā, kā arī badošanās un gavēšanas laikā. Tas satur 6-8% taukskābes, kuras galvenokārt atrodas dīglī. Pamatā tās ir nepiesātinātās taukskābes, kas ir bagātas ar linoleīnskābi – svarīgu uzturā. Ogļhidrātu daudzums Amarant no graudaugiem ir zemāks tikai auzās. Tas satur vitamīnu E līdzīgā daudzumā kā olīveļļa.
Peru Maka sakne- dabas spēks no Andiem.
Kas ir maka? Maka ir sakne, kas aug Peru. Tā izskatās kā neliels rācenis vai īss. Tās latīniskais nosaukums ir Lepidium Peruvianum Chacon, bet Jums tas nav jāiegaumē! To sauc arī par Peru žeņšeņu, Brazīlijas žeņšeņu vai Amazones žeņšeņu, bet patiesībā tā nemaz ar žeņšeņu nav saistīta. Šo augu, ko audzē centrālo Andu kalnu rajonā 4000 m augstumā, uzskata par tik spēcīgu, ka inki atļāva to lietot tikai karaliskajai ģimenei.
Kāpēc maka ir tik īpaša? Tā satur tik brīnišķīgas barojošas vielas, ka, līdz ko Jūs sāksit to lietot, Jūs sev jautāsit, kāpēc to nedarījāt agrāk? Maka satur lielu daudzumu vitamīnu, minerālvielas, fermentus un visas svarīgākās aminoskābes. Patiesībā, tajā ir aptuveni 10% biouzņemamu kalciju un aptuveni 12-14% biouzņemamu olbaltumu. Tā satur aptuveni 60 fotoķīmiskas vielas. Tā “adaptējas” Jūsu organisma vielmaiņai, darbojas kopā ar organismu, lai tas atveseļotos. Šī mazā neievērojamā sakne var palīdzēt Jums sasniegt optimālu veselības un enerģijas līmeni.
Kāpēc tā būtu jālieto? Kopš seno inku laikiem maca vienmēr ir lietota Peru. Mūsdienās daudzi miljoni cilvēku visā pasaulē uzzina par tās īpašībām. Tā palīdz cilvēkiem ar vīriešu impotenci, menopauzi, osteoporozi, hronisku noguruma sindromu, depresiju, menstruāliem traucējumiem un daudz ko citu.
Sportisti lieto maca, lai vairotu enerģiju, izturībuun rezultātu, bīstamu steroīdu lietošanas vietā.
Vīrieši lieto maka, lai palielinātu erektilo audu atbildi – to daudzi pat sauc par Dabisko Viagru!
Maka var lietot, lai uzlabotu garastāvokli un uzlabotu garīgās spējas un koncentrēšanos
Uzlabojiet izskatu ar maca dabiskā veidā! Tā pastiprina asinsriti ādā, piešķirot tai jaunāku izskatu. Maca dabiskie steroli palīdz veidot muskuļus, īpaši fizisku nodarbību laikā. Maka dod labu sāta sajūtu.
Maka var samazināt depresiju. Maka uzmundrina seksuālo funkciju abiem dzimumiem. Maca var palīdzēt regulēt sieviešu hormonālos traucējumus. Maka Jums palīdzēs pārvarēt nogurumu Maka palīdzēs Jums stimulēt imūno sistēmu. Maka var uzlabot minerālvielu sastāvu Ja Jums liekas, ka vajadzīga minerālvielu sastāva uzlabošana (un ticiet mums, Jums droši vien tas ir vajadzīgs!), tad maka Jums palīdzēs to izdarīt dabiskā veidā.
Lielākā daļa cilvēku lieto pārtiku, kas satur mazāk minerālvielu nekā dabiskā pārtika agrākos laikos. Tas padara mūs uzņēmīgākus pret slimībām. Maca augstais minerālvielu sastāvs var palīdzēt Jums ātri kļūt stiprākiem.


Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
  • Mumijo Blockware

    Mumijo- dabisks biogēnu balzāms

    Mumijo ir dabisks biogēnu balzāms, kas izsenis tiek pielietots dažādu pasaules valstu medi…
  • macamix

    Inkanat MACAMIX

    Trīs pārtikas produkti, kas padara „Macamix” neaizvietojamu aktīva dzīves veida piekritēju…
  • Spirulina

    Spirulīna.

    Spirulīna- nepārspējams unikālo aminoskābju, vitamīnu un mikroelementu avots. Spirulīna pi…
  • goji

    Goji ogas

    Godži (Goji, Wolfberries) ogas, Līcija jeb Tibetas bārbele – tie ir brīnišķīgā Tibetas aug…
Load More In Veselība
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

Latvijā izsniegtās e-receptes būs iespējams izmantot ārvalstīs

latvija uzsākusi pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm, lai nodrošinā…