Sākums arhivs BOSE – skaņas revolūcija

BOSE – skaņas revolūcija

5 minūtes lasīšanai
BOSE

Pajautājiet jebkuram mūzikas gardēdim, kādu akustisko aparatūru viņš izvēlētos, lai visās niansēs izbaudītu iecienītākos skaņdarbus. Atbilde gandrīz nešaubīgi būs – BOSE. Pajautājiet lielas koncertzāles vai sporta halles skaņu režisoram, kāda ir viņa profesionālā sapņu aparatūra. BOSE. Pajautājiet prestižās Mercedes S klases auto īpašniekam, vai viņš zina, kādas firmas akustiskās ik dienu, ieslēdzot radio, piepilda salonu ar tik dzīvu, dabisku skaņu. Nu, protams, BOSE. Tālajos 20. gadsimta sešdesmitajos, kad nākamais BOSE korporācijas dibinātājs Amars Bose bija Masačūsetsas Tehnoloģijas institūta pasniedzējs (tagad – profesors), viņš brīvajā laikā mēdza spēlēt vijoli. Būdams ne vien liels mūzikas cienītājs, bet arī nemiera gars ar tieksmi rast atbildes uz visiem jautājumiem, viņš vēlējās atrast aparatūru, kura spētu ierakstīt un atskaņot paša vijoļspēli iespējami tuvu oriģinālam. Diemžēl visas tālaika akustiskās iekārtas skaņu pārvērta līdz nepazīšanai, un neviena nespēja apmierināt viņa prasības pēc maksimāli dabiskas skaņas.
Tad Bose izlēma: ja reiz ir tāda problēma, to vajag atrisināt. Viņš kopā ar studentiem apbraukāja visu valsti, klausījās, kāda skaņa ir diskotēkās, teātros, koncertzālēs, pētīja, aptaujāja profesionāļus. Reiz viņš ievēroja, ka kādā vietā mūziķi pagriezuši akustisko sistēmu ar skaļruni pret sienu. Kāpēc? Esot labāka skaņa. Nu, protams! Klausoties dzīvo mūziku, mūsu auss uztver nevis skaņu, kas nāk tieši no vijoles, bet gan tās atstarojumu no sienām, griestiem vai kolonnām. Šī vienkāršā atziņa bija arī Amāra Boses patentētās akustikas tehnoloģijas un tagad jau pasaulslavenās produkcijas pamatā, kura joprojām vienīgā tik precīzi prot atveidot dabisku skaņu. Tā radās tiešā/ atstarotā sistēma (direct/reflecting system). Visas BOSE akustiskās sistēmas strādā pēc šādiem principiem.

Firmas BOSE ģeniālais izgudrojums savulaik ļāva kardināli mainīt pašu konservatīvāko mūzikas atskaņošanas nozari – akustiku. Ar t. s. neredzamo (invisible) BOSE skandu parādīšanos, sistēmas izmēram vairs nav dominējošā loma kvalitatīvas skaņas nodrošināšanā. Daudziem tas joprojām šķiet neticami – kā gan var sasniegt tik augstus kvalitātes parametrus ar tik mazām akustiskajām sistēmām! BOSE tiešām ir lauzis iesīkstējušo stereotipu, ka skaņas kvalitāte ir atkarīga no skandu lieluma. BOSE lieliskā dzīvā skaņa un brīva, nepieblīvēta telpa – tā ir spoža alternatīva un katra mūzikas estēta sapnis! Turklāt nav nekādas vajadzības atrasties kādā noteiktā vietā: stereoskaņas efekts ir izbaudāms no jebkuras vietas telpā. Pateicoties jaunākajām tehnoloģijām, kuras izstrādātas šajā uzņēmumā, BOSE akustiskās sistēmas ir pārākas par jebkurām citām. Visos parametros! To īpašās priekšrocības, kā arī BOSE produkcijas augstā kvalitāte un drošums, ir tik acīmredzams, ka to izmanto pat kosmiskajās stacijās, bet firma Mercedes Benz uzstāda to savos prestižākajos automodeļos. Šobrīd BOSE piedāvā plašu akustisko un audiosistēmu izvēli jebkurām vajadzībām – no lieliska kinoteātra līdz jaudīgām sistēmām, kuras izmanto stadionos. Ar BOSE var profesionāli apskaņot ne vien jebkura lieluma telpu, bet pat milzīgas platības zem klajas debess. Ne velti tieši BOSE jau sešās Olimpiskajās spēlēs pēc kārtas (arī Soltleiksitijā) piegādājis akustisko aparatūru: ar BOSE var skaidri dzirdēt katru vārdu, katru mūzikas skaņu, katru uzvaras kliedzienu. BOSE tehnikas unikālās kvalitātes apliecinājums ir daudzu citu ražotāju nesekmīgie mēģinājumi radīt ko līdzīgu. Tomēr radīt brīnumu ir pa spēkam vienīgi tādam lieliskam uzņēmumam kā BOSE. Ne velti šī firma audiotehnikas pārdošanas ziņā ieņem pirmo vietu Amerikā. Un tas ir gluži dabiski, jo mūsdienu amerikāņi visaugstāk vērtē laiku un nevēlas tērēt to ilgstošai un nogurdinošai akustisko sistēmu regulēšanas un uzstādīšanas procedūrai. BOSE ļauj vadīt visu aparatūru ar dažu unikālās radiotālvadības pults podziņu palīdzību no jebkuras telpas. Tradicionālajām skandām vajadzīgs noteikts izvietojums, kas ne vienmēr ir iespējams, bet BOSE aparatūru var uzstādīt tur, kur klientam ir ērtāk, turklāt gabarīti ir daudz mazāki un reizēm ļauj BOSE sistēmām kļūt pat neredzamām. BOSE jau deviņus gadus dzīvo arī Latvijā, īpaši kopš brīža, kad tā produkciju sāka piegādāt uzņēmuma ekskluzīvais izplatītājs – firma Audiolat. BOSE piedāvā gan profesionālo (teātriem, koncertzālēm, stadioniem, lidostām), gan biznesa (klubiem, restorāniem, veikaliem), gan mājas akustisko aparatūru. Ja vēlaties paklausīties, kā BOSE skan Latvijā, dodieties uz Dailes teātri, Krievu drāmas teātri, Valmieras teātri, klubu Aurora (starp citu, pēc ekspertu atzinuma, tur ir labākā skaņa Baltijā). BOSE padara spilgtākas arī vakara stundas daudzos Rīgas restorānos un kafejnīcās.


Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In arhivs
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

Latvijā izsniegtās e-receptes būs iespējams izmantot ārvalstīs

latvija uzsākusi pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm, lai nodrošinā…