Sākums Tehnoloģijas Latvijas publiskās bibliotēkas piedāvās lasīt e-grāmatas

Latvijas publiskās bibliotēkas piedāvās lasīt e-grāmatas

5 minūtes lasīšanai
Books scaled

Visās Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās šajā – 2019. – gadā lasītājiem tiek piedāvāts jauns, inovatīvs pakalpojums – “3td e-GRĀMATU bibliotēka” vietnē www.3td.lv . To nodrošina Kultūras informācijas sistēmu centrs sadarbībā ar SIA “Tieto Latvia”, apgādu “Zvaigzne ABC” un publiskajām bibliotēkām. No 7. janvāra ikvienam ir iespēja bez maksas lasīt latviešu autoru darbus e-grāmatas formātā tiešsaistē mobilajā ierīcē vai datorā. Tā ir kopīgi īstenota iniciatīva, lai veicinātu grāmatu lasīšanu mūsdienīgā un ērtāk pieejamā veidā.

““3td e-GRĀMATU bibliotēka” turpina publisko bibliotēku attīstības projektā “Trešais tēva dēls” (3td) uzsāktās aktivitātes. 3td projekta īstenošanas laikā Latvijas bibliotēkas tika apgādātas ar moderniem informācijas tehnoloģiju rīkiem un programmatūru, lai visiem Latvijas iedzīvotājiem nodrošinātu vienlīdzīgu piekļuvi informācijai un zināšanām. Izmantojot tehnoloģiju iespējas, mēs izvēlamies jaunus risinājumus un piedāvājam kvalitatīvu saturu bibliotēku lasītājiem. “3td e-GRĀMATU bibliotēka” ir vēl viens moderns un atraktīvs veids, lai uzrunātu lasītāju, veicinātu lasīšanas tradīciju un popularizētu latviešu literatūru, īpaši jaunatnes vidū,” uzsver Kultūras informācijas sistēmu centra direktors Armands Magone.

““3td e-GRĀMATU bibliotēka” ir nākamais „Tieto Latvia” izstrādātās bibliotēku informācijas ALISE attīstības solis sadarbībā ar projekta pasūtītāju –  Kultūras informācijas sistēmu centru, jo mums ir svarīgi atbalstīt sabiedrībai nozīmīgus risinājumus. Mūsdienu lasītāji arvien vairāk izvēlas pašapkalpošanos un jaunus e-pakalpojumus. Tādēļ esam gandarīti, ka šobrīd no izmēģinājumprojekta sešās bibliotēkās esam nonākuši līdz jaunā pakalpojuma nodrošināšanai visās Latvijas publiskajās bibliotēkās, kuru lasītāji ir reģistrēti sistēmā ALISE,” saka „Tieto Latvia” valdes priekšsēdētāja Valērija Vārna.

“Apgāds “Zvaigzne ABC” lasītājiem piedāvā iegādāties e-grāmatas kopš 2010. gada marta, tādējādi popularizējot darbu pieejamību jebkurā pasaules valstī. Esam ļoti gandarīti, ka privātās partnerības (SIA “Tieto Latvia” un apgāds “Zvaigzne ABC”) sadarbības un valsts institūcijas (KISC) atbalsta un ieinteresētības rezultātā ir tapis unikāls projekts, kas vēl vairāk veicinās lasīšanu. Priecājamies, ka valsts mērogā nozīmīgo projektu sākam tieši ar latviešu autoru darbiem,” stāsta izdevniecības Interaktīvo mācību materiālu izstrādes grupas vadītāja Sintija Buhanovska.

“Pirmais impulss, lai eksperimentētu ar e-grāmatām Valmieras bibliotēkā, bija projekts “Lasi un tev sekos” (2014.-2015). Tas piedāvāja bērniem un jauniešiem sociālās lasīšanas aplikāciju, kas bija inovatīva e-grāmatu un komunikācijas platforma.  Šī  pieredze apliecināja, ka lasītāji gatavi jaunam grāmatu formātam.  Dalība e-grāmatu izmēģinājumprojektā .gadā  vēlreiz apstiprināja, ka e-grāmatām jābūt mūsdienīgas bibliotēkas piedāvājumā un tās labprāt lasa visu vecumu lasītāji. Līdz šim bez maksas  varējām piedāvāt tikai  e-grāmatas  svešvalodās, bet tagad lepojamies, ka projektā “3td e-GRĀMATU bibliotēka”  ekskluzīva iespēja kļūst pieejama ikvienam! Bibliotēkas, pildot savu misiju,  piedāvā lasītājiem to, ko viņi sen bija pelnījuši. Lasīsim latviešu rakstnieku darbus tagad arī e-formātā!” uzsver Valmieras bibliotēkas Pieaugušo apkalpošanas nodaļas vadītāja Olga Kronberga.

Šobrīd tīmekļa vietnē www.3td.lv ir pieejams daudzveidīgs e-grāmatu piedāvājums – vairāk nekā simt apgāda „Zvaigznes ABC” izdevumu (galvenokārt daiļliteratūra) –  gan latviešu literatūras klasika (Apsīšu Jēkabs, Jānis Ezeriņš u.c.), gan mūsdienu autoru grāmatas, kuras iemantojušas lasītāju atzinību, tai skaitā Vladimira Kaijaka „Enijas bize”, „Zem Marsa debesīm”, „Nārbuļu dēli” un „Mantinieki”, kas pamatā populārajam televīzijas seriālam „Likteņa līdumnieki”, tāpat kinorežisora Aivara Freimaņa „Katls”, Ingunas Baueres biogrāfiskie romāni, latviešu fantāzijas un detektīvžanra darbi.

“Sakām paldies apgādam „Zvaigzne ABC” un novērtējam to kā visinovatīvāko izdevēju. Ceram, ka šai iniciatīvai pievienosies arī citas izdevniecības, tādējādi papildinot “3td e-GRĀMATU bibliotēkas” saturu,” norāda A. Magone.

Lai kļūtu par “3td e-GRĀMATU bibliotēkas” lasītāju, ar publiskās bibliotēkas e-kataloga autorizācijas datiem (lietotājvārds un parole) jāveic reģistrācija vietnē www.3td.lv . Ja vēl neesat kļuvis par publiskās bibliotēkas lasītāju vai arī iepriekš neesat tajā izmantojis autorizācijas datus, varat vērsties jebkurā pašvaldību publiskajā bibliotēkā.

Turpmāk paredzēts ne tikai papildināt “3td e-GRĀMATU bibliotēkas” saturu ar jaunām e-grāmatām, bet arī attīstīt platformas izmantošanas iespējas, iekļaujot to vienotajā Latvijas e-pakalpojumu sistēmā. “3td e-GRĀMATU bibliotēkas” attīstībā nozīmīgi arī pašu lasītāju priekšlikumi, kas palīdzēs saturiski papildināt platformu un padarīt to par ērti lietojamu e-pakalpojumu.

Projekta ”3td e-GRĀMATU bibliotēka” vadītāji cer uz Latvijas bibliotekāru atsaucību un sadarbību, aicinot tos piedāvāt lasītājiem literatūru arī jaunā – elektroniskā formātā. Un, jo lielāka būs pašu lasītāju interese par “3td e-GRĀMATU bibliotēku”, jo aktīvāk tā tiks pilnveidota un papildināta ar jauniem oriģinālliteratūras un tulkojumu izdevumiem, līdzās apgādam „Zvaigzne ABC” izvēršot  sadarbību arī ar citām izdevniecībām.

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In Tehnoloģijas
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

Latvijā izsniegtās e-receptes būs iespējams izmantot ārvalstīs

latvija uzsākusi pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm, lai nodrošinā…