Sākums Tehnoloģijas Kā atvērt uzņēmuma kontu ārzemju bankā

Kā atvērt uzņēmuma kontu ārzemju bankā

4 minūtes lasīšanai
bank account

Latvijas banku (paš)likvidācija un valsts iestāžu arvien pieaugošās prasības attiecībā uz jaunajiem klientiem daļu Latvijas uzņēmēju mudina apsvērt ideju par norēķinu konta atvēršanu citu valstu bankās.Uzņēmēju parastās prasības ir visai līdzīgas –

  • lai konta atvēršana būtu ātra un vienkārša,
  • lai konta atvēršana, uzturēšana un pārskaitījumi neizmaksātu vairāk kā ierasts,
  • lai kontu varētu pārvaldīt datorā, ne tikai caur aplikāciju telefonā,
  • lai atrastos Eiropas Savienībā (IBAN konts un ).

Lai arī konta atvēršana tradicionālajās bankās var gadīties sarežģīta, tad vismaz attiecībā pret privātpersonām ES likumdošana nosaka, ka ikvienam Eiropas Savienības iedzīvotājam ir tiesības atvērt kontu jebkuras ES valsts bankā. Vēl vairāk, bankas nedrīkst atteikt konta atvēršanu tikai tāpēc, ka Tu nedzīvo konkrētajā valstī. Protams, tas neattiecas uz naudas atmazgātājiem vai terorisma atbalstītājiem. Turklāt konta atlikums līdz 100'000 eiro būs apdrošināts, ja nu tā ārzemju banka sadomātu nobankrotēt.Privātpersonām šajā ziņā šobrīd ir visai plaša izvēle – norēķinu kartes piedāvā izsniegt gan Eiropā, gan ASV, Hongkongā vai pat Emirātos bāzētas maksājumu iestādes. Piemēram, Revolut, Monese, N26, AP Wilson, Mistertango, Sogexia… Tomēr nelieliem ikdienas norēķiniem vai komunālo maksājumu veikšanai dēļ izmaksām joprojām piemērotākais būs norēķinu konts savā valstī.Bet šoreiz par firmu iespējām atvērt kontus ārpus Latvijas.Ja Jūsu firma ir Swedbank, vai citas vietējās bankas uzticams klients, tiek piedāvāts atvērt ārvalstu kontu konkrētās grupas bankās. Neērtības var sagādāt dažādie nosacījumi, piemēram, Jums būs jāpierāda firmas ekonomisko saistību ar ārvalsti, kurā vēlaties atvērt kontu, vai arī ar konta atvēršanu saistītajiem dokumentiem jābūt noformētiem angļu valodā. Konta uzturēšana var izmaksāt stipri dārgāk par ierastajiem 10 – 15 eiro mēnesī.Tikmēr esam izmēģinājuši un varam ieteikt dažas tradicionālobanku alternatīvas.Reģistrācija šeit notiek online režīmā. Vispirms Jūs kā privātpersona atverat sev kontu, vien aizpildot anketu un nosūtot savas personas apliecības vai pases attēla failu. Nav nekur jābrauc, un konts tiek apstiprināts dažu dienu laikā. Kad tas ir paveikts, sava uzņēmuma norēķinu kontu ar IBAN numuru varēsiet atvērt dažu minūšu laikā!Šeit pārskaitījumu komisijas maksas ir zemākas un valūtas maiņas kursi izdevīgāki par parasto banku piedāvātajiem. Pārskaitījumi tiek veikti vismaz tikpat veikli kā tradicionālajās bankās, ja ne ātrāk.Ja vēlēsieties, Jums  šeit būs sava norēķinu karte, ar ko samaksāt veikalos un izņemt skaidro naudu bankomātos.Un kas ne mazāk svarīgi – konta uzturēšanas maksa ir 0:- eiro mēnesī.

#1 TransferWiseŠis ir Lielbritānijā bāzēts, mūsu kaimiņvalstī Igaunijā izstrādāts naudas pārskaitījumu pakalpojums. Konta atvēršana un uzturēšana ir bez maksas. Iespējams veikt zibmaksājumus EUR valūtā. Atkarībā no izpildes ātruma, pārskaitījumi eiro valūtā izmaksās no 0.63, ASV dolāros – no 4.23 eiro.

#2 LeoPayBulgārijā bāzētā “iCard Services” platforma LeoPay piedāvā līdzīgus risinājumus, taču pārskaitījumi ir dārgāki – eiro valūtā atkarībā no summas tie izmaksās no 3 eiro, ASV dolāros – no 4.50 eiro. SEPA pārskaitījumi aiziet pāris darba dienās, SWIFT var iet līdz pat 5 darba dienām. Konta atvēršana un uzturēšana ir bez maksas.

#3 PayseraŠī ir, iespējams, labākā izvēle – tepat Lietuvā bāzētā Paysera. Pirmkārt jau tās mājaslapā ir latviešu valodā – tas ir ērti un visiem darbiniekiem saprotami. Konta atvēršana un uzturēšana ir bez maksas. Iespējams veikt zibmaksājumus līdz 15'000 EUR vien dažu sekunžu laikā. Pārskaitījumi eiro valūtā izmaksās 0.15 eiro, ASV dolāros – 7 eiro. Atskaites ērtas grāmatvedībai.
Jūs vaicāsiet, vai tas būs konts, kam bankrota gadījumā Latvijas tiesu izpildītāji netiks klāt? Redziet, tā pati Eiropas Savienība jau vien tā ir, taču, protams, informācijas apmaiņa tiem būs ilgāka un sarežģītāka nekā tad, ja Jūsu nauda atradīsies Latvijas banku kontos. Kas vēl… Vairums cilvēku visu jauno uztver ar aizdomām, un arī mūsu Valsts ieņēmumu dienestā strādā tikai cilvēki. Tiem var šķist visai aizdomīgs fakts, ka firmas konts Jums tagad ir atvērts citā valstī. Tomēr viss ir pavisam likumīgi. Vien oficiāli paziņojiet šo faktu dienestam un uzrādiet konta apgrozījumu savās atskaitēs!

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In Tehnoloģijas
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

Meitenes aicinātas pieteikties bezmaksas programmēšanas kursiem

Programmēšanas skola “Datorium” un Rīgas pašvaldība aicina ikvienu meiteni vecumā no 14 lī…