Sākums Tehnoloģijas Ar “Drošs internets” mobilo lietotni iespējams anonīmi ziņot par pārkāpumiem internetā vai saņemt eksperta konsultāciju

Ar “Drošs internets” mobilo lietotni iespējams anonīmi ziņot par pārkāpumiem internetā vai saņemt eksperta konsultāciju

3 minūtes lasīšanai
Drošsinternets.lv

Latvijas Drošāka interneta centrs (Drossinternets.lv) izstrādājis jaunu mobilo lietotni “Drošs internets”, ar kuras starpniecību iespējams anonīmi ziņot par pārkāpumiem internetā vai saņemt eksperta konsultāciju. Centra veiktajā aptaujā atklājies, ka katrs otrais interneta lietotājs ir saskāries ar pārkāpumiem internetā, tomēr līdz šim ne visi gadījumi nonāk Drošāka interneta centra (Drossinternets.lv) redzeslokā.

Drossinternets.lv gadā saņem vidēji 500 ziņojumus par nelegālu saturu vai pārkāpumiem internetā, lai gan eksperti ir pārliecināti, ka patiesais pārkāpumu skaits ir krietni lielāks. Lai veicinātu atbildīgu interneta lietošanu un līdzdalību internetā konstatēto pārkāpumu mazināšanā, būtiska ir katra interneta lietotāja iesaiste un ziņošana par gadījumiem, kas pārkāpj droša interneta robežas. Informē Maija Katkovska, Latvijas Drošāka interneta centra (Drossinternets.lv) vadītāja:

“Diemžēl joprojām ir daudzi, kuri, nonākot nepatīkamā situācijā interneta vidē vai pamanot pārkāpumu, izvēlas par to neziņot vai nezina, kā rīkoties, lai pasargātu sevi un līdzcilvēkus. Tomēr jāuzsver, ka drošas interneta vides veidošanā svarīga ir katra interneta lietotāja iesaiste un visu pušu sadarbība. Mūsu atbildība ir sniegt atbalstu katram interneta lietotājam sarežģītajā situācijā – ir reizes, kad pietiek ar konsultāciju, bet ir gadījumi, kad jāiesaista tiesībsargājošās institūcijas vai sociālo tīklu administrācija. Prognozējam, ka, pateicoties jaunajai mobilajai lietotnei, ziņojumu aktivitāte būs augstāka, jo lietotne piedāvā ērtu un vienkāršu veidu, kā ziņot par pārkāpumiem internetā vai saņemt konsultāciju. Ir iespēja ziņot arī anonīmi.”

“Drošs Internets” mobilā lietotne ir ērts un atbalsta instruments, kurā iespējams ziņot par tādiem gadījumiem kā emocionālā vardarbība vai finanšu krāpniecība, par bērnu seksuālu izmatošanu saturošiem materiāliem un citu nelegālu saturu. Lietotne piedāvā arī iespēju atrast atbildes uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem, piemēram, kā rīkoties, ja kāds piekļuvis manam sociālā tīkla kontam un nomainījis paroli, kā ierobežot piekļuvi bērniem nevēlamam interneta saturam un, ko darīt, ja tiek veikta šantāža par kailfoto. Lietotnē ir apkopotas arī saites populārākajos sociālajos tīklos ar noderīgu informāciju par privātuma iestatījumiem, kontroles rīkiem un ieteicamo rīcību problēmu gadījumos.

Līdzšinējā Latvijas Drošāka interneta centra pieredze liecina, ka visbiežāk tiek saņemti ziņojumi vai palīdzības lūgumi brīžos, kad tiek īstenota naudas izspiešana, lai netiktu publicēti cietušajam kompromitējoši materiāli. Nereti arī vecāki vēršas pēc palīdzības, jo viņu atvases ir cietušas no kibermobinga.

Par “Drošs Internets” mobilo lietotni

“Drošs Internets” mobilā lietotne ir Latvijas Drošāka interneta centra izstrādāts atbalsta instruments, ar kura palīdzību iespējams ziņot par pārkāpumiem internetā vai saņemt konsultāciju. Lietotni iespējams lejupielādēt “Google Play” un “App Store”.

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In Tehnoloģijas
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

Meitenes aicinātas pieteikties bezmaksas programmēšanas kursiem

Programmēšanas skola “Datorium” un Rīgas pašvaldība aicina ikvienu meiteni vecumā no 14 lī…