Sākums Tehnoloģijas NIC izmaiņas skars 11 000 “.LV” domēna vārdus

NIC izmaiņas skars 11 000 “.LV” domēna vārdus

3 minūtes lasīšanai
NIC

Plānots, ka šogad tiks ieviestas izmaiņas domēna vārdu patieso lietotāju interesēs. Pārmaiņas skars aptuveni 11 000 domēna vārdus, jo 2019. gadā “.LV” domēna reģistra uzturētājs NIC plāno atteikties no lomas “maksātājs” domēna vārda reģistrācijas datos. Šīs izmaiņas pasargās domēna vārdu lietotājus no dažādām ļaunprātībām un novērsīs krāpšanās mēģinājumus.

Turpmāk rēķinos līdztekus “lietotājam” nebūs vairs atrodama atsevišķa pozīcija “maksātājs”, kas, kā rāda NIC pieredze, dažkārt rada strīdīgas situācijas un ļauj trešajām personām piesavināties domēna vārdus, uz kuriem tām nav nekādu tiesību. Plānots, ka turpmāk rēķini tiks izrakstīti tikai domēna vārdu patiesajiem lietotājiem vai to oficiālajiem pārstāvjiem – reģistratūrām. Tas palīdzēs pasargāt domēna vārdu lietotājus no negodprātīgiem starpniekiem un izslēgs jebkuras strīdīgas situācijas par to, kuram ir vai nav tiesības uz attiecīgo domēna vārdu.

“Kārtība, kas darbojās līdz šim, kad rēķinā tika atsevišķi norādīts domēna vārda “lietotājs” un “maksātājs”, tika izveidota 1997. gadā, kad izpratne par domēna vārdu reģistrēšanu un lietošanu bija vien retiem speciālistiem. Tajā laikā vai speciālisti, kas izstrādāja mājaslapas vai nodrošināja IT pakalpojumus domēna vārda patiesajam lietotājam, domēna vārdus reģistrēja uz sava vārda. Tas ļāva ātrāk un vienkāršāk veikt vajadzīgās izmaiņas domēna vārdu reģistrācijas datos, piemēram, nomainīt tīmekļa vietnes IP adresi. Šobrīd situācija ir mainījusies – vien retais neapzinās, cik būtiski ir saglabāt pilnu kontroli pār savu domēna vārdu. Šodien ar mums līgumus noslēgušas vairāk nekā 140 reģistratūras, kas veic maksājumus par savu klientu reģistrētajiem domēna vārdiem un ievēro savu klientu tiesības. Tomēr joprojām ir gadījumi, kad ailē “maksātājs” ir norādīta trešā persona, kas nav ne reģistrētais domēna vārdu lietotājs, ne arī kāda no oficiālajām reģistratūrām,” stāsta NIC mārketinga un komunikācijas vadītāja Dana Ludviga.

“Diemžēl saskaramies ar gadījumiem, kad personas, kas apzinīgi veic maksājumus par domēna vārdiem, kurus uzskata par saviem, atklāj, ka patiesībā domēna vārdi reģistrēti citām personām – bijušajiem darbiniekiem, bijušajiem biznesa partneriem, likvidētiem uzņēmumiem utt. Veicot ikgadējo apstrādājamo datu apjoma izvērtējumu, nolēmām veikt atbilstošus uzlabojumus, lai turpmāk vairs šādas situācijas neveidotos un būtu skaidri saprotams, kas ir domēna vārda patiesais lietotājs, kuram ir tiesības ar šo vārdu rīkoties,” izmaiņu būtību skaidro Dana Ludviga.

NIC aicina visus “maksātājus”, kas ir domēna vārdu patiesie lietotāji, pārbaudīt rēķinus un savas tiesības uz domēna vārdiem, kā arī veikt atbilstošas izmaiņas “.LV” reģistrā. Pārbaudīt, kas ir attiecīgā domēna vārda lietošanas tiesību turētājs, var, izmantojot pakalpojumu WHOIS – https://www.nic.lv/whois (vienīgi jāņem vērā, ka fizisko personu kontaktinformācija nav publiski pieejama). To pašu var izdarīt arī sazinoties ar NIC speciālistiem pa e-pastu [email protected] vai tālruni (+371) 67085858.

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In Tehnoloģijas
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

Bite Latvija šonakt veiks tīkla modernizācijas darbus, iespējami traucējumi

“bite latvija” turpina attīstīt nākamās paaudzes 5g tīklu, kā ietvaros naktī no 19. uz 20.…