Sākums Jaunumi RTU un Cēsis hakatonā aicina radīt lietotnes, kas ļaus novērtēt pilsētu ietekmi uz ekosistēmu

RTU un Cēsis hakatonā aicina radīt lietotnes, kas ļaus novērtēt pilsētu ietekmi uz ekosistēmu

3 minūtes lasīšanai
climathon png

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Cēsu filiālē 25.oktobrī notiks starptautisks klimata pārmaiņu mazināšanai veltīts hakatons. Tā dalībniekiem diennakts laikā būs jārada inovatīvas tīmekļa, mobilās vai virtuālās realitātes lietotnes, kas palīdz novērtēt pilsētas attīstības ietekmi uz ekosistēmu un tās pakalpojumiem.

Hakatonā tiek aicināts piedalīties visi, kas vēlas radīt novatoriskus risinājumus, tajā skaitā, programmētāji, programmatūras , grafikas un saskarnes dizaineri, statistiķi, matemātiķi, datu zinātnieki un datu analītiķi, datu žurnālisti, datu kopienas aktīvisti, IT projektu vadītāji, GIS eksperti, UX/UI eksperti, vizualizācijas eksperti, zinātnieki, nevalstisko organizāciju pārstāvji, ierēdņi, pašvaldību darbinieki, bibliotekāri utt.

Dalība hakatonā ir bezmaksas, tam iespējams reģistrēties mājaslapā https://climathon.climate-kic.org/en/cēsis.

24 stundu hakatons «Climathon 2019» ir starptautiska iniciatīva, kas vienlaikus notiek vairāk nekā 100 pasaules pilsētās, radot risinājumus klimata pārmaiņu izraisītām problēmām. Tā ir viena no Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) klimata zināšanu un inovāciju kopienas «Climate-KIC» aktivitātēm, ko Latvijā organizē RTU Dizaina fabrika.

Šogad hakatons tiek rīkots sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību projektā «Augmented Urbans». Projekta mērķis ir stiprināt telpiskās plānošanas nozari, risinot pilsētvides ilgtspējas jautājumus, kā arī pilsētas noturību pēkšņām fiziskās, sociālās un ekonomiskās vides pārmaiņām. Pašvaldība izmanto papildinātās un virtuālās realitātes , lai pētītu, kā tās var palīdzēt plānošanā.

Hakatona dalībniekiem definēti divi tematiskie virzieni – «Ekosistēmu pakalpojumi un tūrisms» un «Klimats» –, kuros īstenot savus projektus. Cēsīs, kas ir populārs tūrisma un kultūras pasākumu galamērķis un perspektīvā vēlas attīstīt kūrorta konceptu, dabas vērtības nav pilnvērtīgi izmantotas. Dalībnieki tiek aicināti radīt rīkus, kas palīdzētu pašvaldībai izvērtēt un attīstīt tūrisma pakalpojumus vai attīstīt biznesa idejas ekosistēmu pakalpojumu izmantošanai un tūrisma slodzes mazināšanai. Savukārt virzienā «Klimats» organizatori aicina izstrādāt risinājumus, kas palīdzēs pašvaldībai un/vai iedzīvotājiem, uzņēmējiem un tūristiem reaģēt, pielāgoties un mazināt ietekmi uz klimatu. Pētījumi rāda, ka Gaujas Nacionālā parkā nākotnē ievērojami palielināsies nokrišņu daudzums, karstuma viļņu ilgums, bet ējā temperatūra, salīdzinot ar pārējo Latviju, nepieaugs tik strauji.

Hakatona dalībniekiem risinājumi jāizstrādā funkcionējoša prototipa līmenī. Veiksmīgāko risinājumu autori saņems balvas no «Tech Chill», koprades mājas «Skola6» un Vides risinājumu institūta, viņiem būs arī iespēju attīstīt ideju projektā «Augmented Urbans».

Pasākumu atbalsta «EIT Climate-KIC», ERAF, Interreg Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas «Augmented Urbans».

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In Jaunumi
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

Latvijā izsniegtās e-receptes būs iespējams izmantot ārvalstīs

latvija uzsākusi pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm, lai nodrošinā…