Sākums Jaunumi Tiek apkopota informācija par Latvijas pilskalniem un veidoti to 3D modeļi

Tiek apkopota informācija par Latvijas pilskalniem un veidoti to 3D modeļi

1 minūtes lasīšanai
latvijas pilskalni

“Latvijas pilskalni” veidojies kā privāta iniciatīva ar mērķi apkopot informāciju par Latvijas teritorijā esošajiem senlatviešu pilskalniem. Projekts iecerēts kā entuziastu kopiena, kuri savstarpēji dalās ar informāciju – pilskalnu aprakstiem, fotogrāfijām u.c. materiāliem, lai šī būtu brīvi pieejama sabiedrībai.

Interneta vietnē www.latvijas-pilskalni.lv pieejami apraksti par ~400 pilskalniem. Aprakstu veidošanai izmantots gan pilskalnu apsekotāja Ernesta Brastiņa grāmatu saturs, gan citi avoti. Fotogrāfiju datu bāze tiek papildināta, entuziastiem apbraukājot Latvijas pilskalnus – braucienu laikā tiek veikta ne tikai fotografēšana un pilskalna atrašanās vietas precizēšana, bet arī pašreizējā stāvokļa apzināšana.

Uzsākts arī pie pilskalnu modeļu veidošanas, izmantojot brīvpieejas LIDAR datus vietnē lgia.gov.lv. Izveidoto 3D modeļu sākumfaili un brīvi lejuplādējamas vietnē opendata.latvijas-pilskalni.lv. Paši modeļi pieejami vietnēs sketchfab.com/gatons/collections/latvijas-pilskalni-latvian-hillforts un YouTube. Tapusi arī Latvijas pilskalnu karte. Punkti ievietoti arī Google tiešsaistes kartē. Notiek darbs pie specializētas kartes uz OpenStreetMap, lai nodrošinātu meklēšanas, attālumu mērīšanas iespējas un tml.

Apsekojot pilskalnus, konstatēts, ka liela daļa no tiem (Latvijā ir ~500 pilskalnu) ir aizauguši, nekopti, uz tiem trūkst informācijas norādes. Pētot LIDAR datus, entuziastiem izdevies atklāt arī vairākus, iepriekš nezināmus pilskalnus.

Ikviens interesents aicināts pievienoties entuziastu saimei, doties dabā, apzināt mūsu senvietas un dalīties ar iegūto informāciju.

Senvēstures pētnieki un izglītības iestāžu darbinieki aicināti izmantot uzkrāto informāciju un 3D modeļu bibliotēku.

Uzsākta sadarbība ar AS “Latvijas Valsts Meži” – plānots ieviest pilskalniem veltītu datu slāni lietotnē LVM GEO.

Projekta finansēšana notiek, pateicoties ziedotāju labvēlībai.

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In Jaunumi
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

Latvijā izsniegtās e-receptes būs iespējams izmantot ārvalstīs

latvija uzsākusi pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm, lai nodrošinā…