Sākums Jaunumi Paplašinās oficiālās elektroniskās adreses lietotāju loks

Paplašinās oficiālās elektroniskās adreses lietotāju loks

3 minūtes lasīšanai

No 2020. gada 1. janvāra paplašinās to organizāciju loks, kurām saziņā ar un pašvaldību iestādēm obligāti jāizmanto oficiālā elektroniskā adrese jeb e-adrese. E-adresi turpmāk izmantos Augstākā tiesa, Satversmes tiesa un arī zvērināti tiesu izpildītāji. Savukārt vēl pēc gada – no 2021.gada 1.aprīļa e-adreses lietošana būs obligāta arī maksātnespējas procesa administratoriem, pilsētu (rajonu) tiesām un apgabaltiesām.

E-adreses lietošana ir tikai viens no soļiem tiesu darba pakāpeniskā digitalizācijā. Pašlaik tiesu sistēmas iestādēs tiek īstenoti vairāki IT infrastruktūras attīstības projekti, tai skaitā Tiesu informatīvās sistēmas pilnveidošana. Līdz ar šo projektu pabeigšanu 2021.gadā arī rajonu (pilsētu) tiesas un apgabaltiesas sāks pilnvērtīgi izmantot e-adresi.

Kā jau iepriekš stāstīja programmas “Mana . Dari digitāli!” digitālā aģente, Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesneša palīdze Ilze Kupčus, arvien vairāk dažādas darbības tiesās notiek elektroniski, būtiski atvieglojot tiesu darba ikdienu. Piemēram, tiesas sēdes protokolus sen vairs nepieraksta ar roku. Ikvienā tiesas sēdē tiek veikts audio ieraksts, kurš pēc tam glabājas lietā. Ja lietas dalībniekam ir vēlme – viņš šo ierakstu var noklausīties. Savukārt tiesas sēdes sekretārs tikai piefiksē veiktās procesuālās darbības. Kad lieta izskatīta, lēmums pieņemts un stājies spēkā, vietnē manas.tiesas.lv var atrast un izlasīt anonimizētu nolēmuma tekstu. Šo informāciju var izmantot ikviens – gan juristi, gatavojoties tiesu procesiem, gan pētnieki, gan studenti. Lietas dalībniekiem, protams, ir pieejams nolēmums ar visiem nepieciešamajiem datiem, bet plašākai publikai – anonimizēta versija.

E-adresi kopš 2018. gada jūnija savstarpējai saziņai izmanto visas valsts iestādes. 2018. gada rudenī e-adresi sāka izmantot arī pašvaldības, bet no 2019 gada 1. janvāra savu e-adresi var izveidot ikviens interesents – gan fiziskas, gan juridiskas personas. Uzņēmumu reģistrā reģistrētiem komersantiem, nodibinājumiem, biedrībām, politiskām partijām, reliģiskām organizācijām u.tml. e-adrese būs obligāti jāizmanto no 2023.gada 1.janvāra, bet līdz tam ikviena fiziska vai juridiska persona to var lietot brīvprātīgi. Šādas izmaiņas Oficiālās elektroniskās adreses likumā pieņemtas, lai uzņēmējiem būtu pielāgoties e-adreses lietošanai.

Savu e-adresi var izveidot portālā Latvija.lv, izmantojot personas apliecību ( karte), mobilo lietotni eParaksts mobile vai eParaksts karti juridiskām personām. Iedzīvotāji e-adresi var izveidot portālā Latvija.lv, savukārt juridiskām personām ir divas iespējas – Latvija.lv vai pieslēdzot e-adresei savu dokumentu vadības sistēmu. Vairāk par e-adresi var uzzināt vietnē mana.latvija.lv sadaļā “E-adrese” (pieejamas infografikas un video pamācības). Pašlaik e-adresi izmanto apmēram 7000 fiziskas un juridiskas personas.

E-adrese dod iespēju saziņu ar valsts un pašvaldību iestādēm veikt elektroniski un vienuviet – savā e-adresē. E-adrese neaizstāj e-pastu – izveidojot e-adresi, ir iespēja norādīt savu e-pasta adresi, uz kuru tiks sūtīta par saņemtajiem ziņojumiem, bet ne paši ziņojumi

Kopš e-adreses darbības sākuma sistēmā nosūtīto un saņemto ziņojumu skaits pārsniedz 700 000, tādējādi elektroniskā saziņa ļāvusi ietaupīt vairāk nekā trīs tonnas papīra.

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In Jaunumi
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

Latvijā izsniegtās e-receptes būs iespējams izmantot ārvalstīs

latvija uzsākusi pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm, lai nodrošinā…