Sākums Jaunumi Čehu programmētāji bez maksas izveido mājaslapu, kam valdība atvēlējusi €16 miljonus

Čehu programmētāji bez maksas izveido mājaslapu, kam valdība atvēlējusi €16 miljonus

2 minūtes lasīšanai

Čehijas programmētāji bez maksas izveidojuši valdības mājaslapu, kurai tika iedalīts 16 miljonu eiro liels finansējums. Mājaslapu izstrādātāju biedrībā šāda summa tika nodēvēta par atklātu izšķērdību, bet atbildīgais ministrs tika atbrīvots no amata.

Čehijas transporta ministrija nesen izsludināja konkursu, kurā bija jāatrod izstrādātājs, kas izveidos sabiedrisko pakalpojumu portālu, kurā būs iespējams veikt apmaksu par piekļuvi automaģistrālēm.

Par šo darbu tika solīta samaksa 400 miljonu Čehijas kronu (apmēram 16 miljonu eiro) apmērā. Tajā pašā laikā, ņemot vērā “ierastās birokrātiskās tradīcijas”, izstrādātājs līgumu saņēma bez konkursa. Šī situācija nepatika vietējai programmētāju apvienībai, kas nolēma paši izstrādāt sabiedrisko pakalpojumu portālu, pie tam – bez maksas.

Kā vēsta medijs TJ, uz šo situāciju uzmanību vērsa kompānijas “Actum Digital” Tomāšs Bondračeks. Viņš šādus tēriņus nosauca par izšķērdību un norādīja, ka nodokļu maksātāju nauda nav jāveltī šādiem projektiem.

Bondračeks vērsās sociālajos tīklos pie kopienām, kur meklēja brīvprātīgos programmētājus, kas palīdzētu izstrādāt nepieciešamo portālu pilnīgi bez maksas.

Uz Bondračeka aicinājumu atsaucās vairāki simti programmētāju, no kuriem pie darba tika 60 . Viņi Bondračeka birojā sāka valdības pasūtītās mājaslapas izstrādi, un šim notikumam uzmanību pievērsa arī premjerministrs Andrejs Babišs.

Pats Bondračeks skaidro, ka IT speciālistu labdarības ir saistīts ar faktu, ka programmētāji ir pārlieku augstajām līgumu izmaksām, ar kuriem “ļaunprātīgi tiek izmantota klientu nekompetence IT jomā”. Budžetu vērtīgāk, pēc programmētāju domām, būtu tērēt veselības aprūpei un citām sociālajām sfērām.

Jau dažas dienas pēc darba sākšanas nepieciešamā mājaslapa “fairznamka.cz” sāka darbu testa režīmā, izturot visas nepieciešamās pārbaudes un pierādot, ka tajā ir pieejamas nepieciešamās funkcijas. Portāls bez atlīdzības tika nodots varasiestāžu pārvaldībā. Valsts pārstāvji  gan piedāvājās  samaksāt brīvprātīgajiem par paveikto darbu, tomēr viņi atteicās.

Vēlāk gan Transporta ministrija solīja veikt atklātu konkursu kompānijām, kurām būtu jāpabeidz un jāuztur mājaslapa. Tomēr šoreiz iepirkuma summa bija vien 25% apmērā no sākotnējās summas. Savukārt transporta ministrs Vladimirs Kremliks skandāla dēļ tika atbrīvots no amata.

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In Jaunumi
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

Latvijā izsniegtās e-receptes būs iespējams izmantot ārvalstīs

latvija uzsākusi pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm, lai nodrošinā…