Sākums Jaunumi LMT izstrādās militāras modulāras bezpilota sauszemes sistēmas

LMT izstrādās militāras modulāras bezpilota sauszemes sistēmas

3 minūtes lasīšanai
lmt logo

kā tehnoloģiju inovāciju uzņēmums kļuvis par partneri Eiropas aizsardzības industrijas attīstības programmas projektā iMugs, kurā tiks izstrādātas un attīstītas modulāras bezpilota sauszemes . LMT kā tehnoloģiju inovāciju uzņēmums kļuvis par partneri Eiropas aizsardzības industrijas attīstības programmas projektā iMugs, kurā tiks izstrādātas un attīstītas modulāras bezpilota sauszemes sistēmas.

Konsorcijs apvieno 14 bezpilota, kiberdrošības, komandvadības, sensoru un citu inovatīvu risinājumu attīstītājus no Latvijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Beļģijas, Francijas un Spānijas. Projektā ar nosaukumu iMUGS (integrated Modular Unmanned Ground System jeb integrētā modulārā bezpilota zemes ) tiks izstrādāta modulāra un pielāgojama bezpilota sistēmu arhitektūra, lai standartizētu Eiropas mēroga ekosistēmu. Izstrādātais prototips pēc tam tiks izmēģināts arī mācību misijās. Dalība Eiropas izpētes un attīstības projektos ļauj LMT piedalīties jaunāko Eiropas inovāciju projektu izstrādē, radīt jaunus inovatīvu tehnoloģiju produktus eksportam, kā arī sadarboties un attīstīt partnerību ar starptautiskajiem uzņēmumiem.

“Mūsdienās kiberdrošības risinājumi ir ne mazāk svarīgs aizsardzības aspekts kā fiziski nodrošinātas robežas. Būdams inovatīvs mobilo sakaru operators, kurš nodarbojas ar izpēti un attīstību arī aizsardzības jomā, LMT kopā ar citu valstu pārstāvjiem piedalās izpētē un inovatīvu tehnoloģiju risinājumu attīstībā Eiropas drošības kompetences un spēju stiprināšanai. Sniedzam savu datorredzes un datordzirdes tehnoloģiju ekspertīzi un integrējam , sakaru tehnoloģiju un lietu interneta sensorus misiju vadības sistēmās. Šīs tehnoloģijas nodrošinās nepieciešamo tehnoloģisko bāzi autonomo spēju attīstībai un ļaus ātrāk novērtēt situāciju un pieņemt precīzus lēmumus brīžos, kad ātra reakcija var būt izšķiroša ne tikai atsevišķas valsts, bet arī visas Eiropas drošībai,” pauž LMT prezidents Juris Binde.

“Latvijas dalība šajā starptautiskajā projektā sekmēs mūsu aizsardzības un drošības industrijas sadarbību ar ārvalstu vadošajiem militārās industrijas uzņēmumiem, kā arī sniegs iespēju Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem līdzdarboties inovatīvo tehnoloģiju izstrādē, tās testējot un pielāgojot mūsu vajadzībām. Viena no 21. gadsimta priekšrocībām ir gudri un atbildīgi izmantotas tehnoloģijas, kas kalpo cilvēku labklājībai un drošībai. Laikā, kad lielu daļu drošības monitoringa visā pasaulē veic automatizētas iekārtas, ir tikai likumsakarīgi, ka inovatīvas tehnoloģijas ienāk arī aizsardzības jomā. Bezpilota sauszemes sistēmas ne tikai ļaus ierīcēm sazināties savā starpā, bet arī izvairīties no riskēšanas ar cilvēku dzīvībām sarežģītās situācijās, kas ir pats galvenais ieguvums,” uzsver aizsardzības ministrs  Artis Pabriks.

iMugs ir jau ceturtais Eiropas izpētes projekts, kurā LMT šobrīd kļuvis par partneri. Nodrošinot  platformu izstrādāto tehnoloģiju testēšanai un demonstrācijai, LMT piedalās Eiropas kiberdrošības stiprināšanas projektā SPARTA, bezpilota lidaparātu ekosistēmas attīstības projektā COMP4DRONES un savienoto auto un digitālo ceļu tehnoloģiju projektā 5G-Routes.

Savukārt jau tuvākajā nākotnē plānots uzsākt Eiropas Savienības izpētes un attīstības projektu Radio2S. Tajā LMT pirmo reizi plāno startēt kā konsorcija līderis, pulcējot partnerus no citām valstīm, lai kopā izstrādātu autonomas radiokomunikācijas ierīču monitoringa iekārtas prototipu.

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In Jaunumi
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

Latvijā izsniegtās e-receptes būs iespējams izmantot ārvalstīs

latvija uzsākusi pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm, lai nodrošinā…