1 minūtes lasīšanai
civilas aviacijas agentura

Pirmajās trijās darbības dienās jaunajā bezpilota gaisa kuģu jeb dronu e-pakalpojumu portālā “e.caa.lv” reģistrējušies 176 bezpilota gaisa kuģu tālvadības piloti un 34 ekspluatanti, informē aģentūra “Civilās aviācijas aģentūra” (CAA).

Kopš otrdienas, 5. janvāra, darbu uzsāka CAA bezpilota gaisa kuģu e-pakalpojumu portāls, kurā attālināti aicināti reģistrēties bezpilota gaisa kuģu lietotāji. Portāls ļauj klientiem ērtāk iesniegt dokumentus, pēc reģistrācijas varēs nokārtot pārbaudījumus attālināti, kā arī vienuviet būs pieejamas izsniegtās atļaujas.

Dronu lietotājiem jāreģistrējas CAA bezpilota gaisa kuģu e-pakalpojumu portālā, ja tie veic lidojumus ar droniem, kuru masa ir virs 250 gramiem. Reģistrācija ir obligāta arī tiem lietotājiem, kuru izmantotā drona masa ir mazāka par 250 gramiem, ja tas nodrošina video vai uzņemšanu. Reģistrācijas maksa ir 5 eiro un tās termiņš ir viens gads. Pēc sekmīgas reģistrācijas e-pakalpojumu portālā tiek piešķirts reģistrācijas numurs, ar ko jāmarķē drons.

E-pakalpojumu portālā “e.caa.lv” ir iespēja izvēlēties, vai reģistrēties par bezpilota gaisa kuģa ekspluatantu (tajā skaitā juridiskām personām, kuru vārdā tiek veikti dronu lidojumi) un/vai tālvadības pilotu.

Tālvadības pilotiem, kuri pārbaudes ir nokārtojuši atbilstoši nacionālā regulējuma prasībām un lidojumus veic bezpilota gaisa kuģa sistēmas ekspluatantam izsniegtās paaugstināta riska bezpilota gaisa kuģu lidojumu atļaujas ietvaros, lēmumi par sekmīgi nokārtotām pārbaudēm tāpat kā izsniegtās ilgtermiņa atļaujas ir derīgas līdz 2021. gada 1. jūlijam un ir atzītas tikai Latvijas teritorijā.

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In Jaunumi
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

Latvijā izsniegtās e-receptes būs iespējams izmantot ārvalstīs

latvija uzsākusi pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm, lai nodrošinā…