Sākums Jaunumi Latvijā izstrādāta digitāla platforma krūts vēža riska faktoru atpazīšanai

Latvijā izstrādāta digitāla platforma krūts vēža riska faktoru atpazīšanai

2 minūtes lasīšanai
skriningslvpng

Apvienojot zināšanas medicīnas, tehnoloģiju un dizaina sfēras pārstāvjiem, izveidota  digitāla platforma Skrinings.lv ar mērķi aktualizēt  profilaktiskās medicīnas nozīmi, tādējādi atbalstot sabiedrību cīņā ar krūts vēzi.

Latvijas Universitātes Datorikas un Medicīnas fakultātes pasniedzēji un studējošie, sadarbībā ar Datorikas fakultātes medicīnas tehnoloģiju projektu studiju “DF LAB”, Sieviešu Onkoloģijas pacientu asociāciju “VITA”, medicīnas tehnoloģiju uzņēmumu “Longenesis” un studentu populārzinātnisko žurnālu “Semper Anticus” izstrādāja  konceptu digitalizētai krūts vēža saslimšanas risku atpazīšanai un saiknes veidošanai starp sabiedrību un zinātniskām grupām, veicinot sabiedrības līdzdalību onkoloģiskos pētījumos.

Krūts ir slimība, kura, skarot katru astoto sievieti, ierindojas starp Latvijā visbiežāk diagnosticētajiem ļaundabīgajiem audzējiem. Līdzīgi citām onkoloģiskām saslimšanām, tā agrīna diagnostika un prevencija ir galvenie rīki cīņā ar to. Sadarbības rezultātā ir tapusi “Skrinings.lv” tīmekļa platforma, kas vienuviet sniedz informāciju no vairāk nekā 150 zinātniskajiem rakstiem un pētījumiem, apvienojot pasaules veiksmīgākās pieejas riska faktoru atpazīšanā. Analizējot fenotipiskos (dzīvesstils, uzturs, u.c.), genotipiskos faktorus un izmeklējumu rezultātus , katram lietotājam tiek sniegta  personalizēta, viegli saprotama ar soli-pa-solim instrukciju dalībai skrīninga programmā , ieteikumiem riska faktoru mazināšanai un paškontrolei, kā arī tiek piedāvāta iespēja veikt iedzimtas mutācijas diagnosticējošu testu.

Platformas izstrādē īpašs uzsvars tika veltīts rīka pieejamībai vairākās valodās (latviešu, krievu un angļu), privātuma un caurspīdīguma procesiem. Šī dod iespēju katrai sievietei viegli uztveramā formātā uzzināt par individuāliem riska faktoriem, saistītiem gan ar dzīvesveidu, gan ģenētiskām izmaiņām. Aktīva iesaiste pētījumos tiek nodrošināta, izmantojot dinamisku lietotāja piekrišanas moduli, kas sniedz iespēju katram lietotājam patstāvīgi pārvaldīt savu personīgo datu izmantošanu, ievērojot Vispārīgas datu aizsardzības regulas nosacījumus (GDPR).

Drīzumā būs pieejams apmācību modulis, kurā, apskatot vizuālos piemērus ar paskaidrojumiem  un sekojot soli-pa-solim instrukcijām, sievietēm būs iespēja apgūt ikmēneša krūts dziedzera pašizmeklēšanas paņēmienus. Nākotnes mērķos ietilpst gan esošā rīka pilnveidošana, aprēķinos kombinējot fenotipisko un genotipisko risku rādītājus, gan šī koncepta piemērošana citu onkoloģisko slimību risku izvērtēšanai, prevencijai un informatīvo platformu veidošanai.

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In Jaunumi
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

Meitenes aicinātas pieteikties bezmaksas programmēšanas kursiem

Programmēšanas skola “Datorium” un Rīgas pašvaldība aicina ikvienu meiteni vecumā no 14 lī…