Sākums Mobilās aplikācijas CERT.LV eksperta viedoklis – kuras antivīrusu lietotnes spēs tevi pasargāt?

CERT.LV eksperta viedoklis – kuras antivīrusu lietotnes spēs tevi pasargāt?

3 minūtes lasīšanai

Mūsdienu progresīvajā tehnoloģiju laikmetā progresīvas ir ne tikai tehnoloģijas, kas zināmā mērā atvieglo cilvēku dzīvi, bet diemžēl arī dažādu ļaundaru darbības, kas vairumā gadījumu ir visai advancētas. Internets ir ārkārtīgi plašs jēdziens un ķēdes reakcijas iespaidā tas paver neskaitāmas iespējas gan tiem, kas cīnās par godīgu interneta lietojumu, gan tiem, kas labprāt to izmanto nelikumīgos nolūkos. Cilvēkiem, kas nodarbojas ar mūsdienīgu un modernu noziedzību, internets ir galvenā barotava, kur smelties iedvesmu un gūt panākumus (tiesa, nelikumīgā ceļā).

Runājot par nelietībām tīmeklī, ir cilvēki, kas ar informācijas tehnoloģiju lauciņu ir uz ”tu” un vēlas pieņemt jaunus izaicinājumus savā dzīvē. Daudzi izvēlas izstrādāt datorvīrusus, ar kuru palīdzību izdodas iegūt kāda konkrēta cilvēka konfidenciālu informāciju. Varētu teikt, ka upurim paveicas, ja ļaundarim izdodas ielauzties, piemēram, tikai Twitter kontā. Situācija kļūst daudz bēdīgāka, ja nākas zaudēt savus bankas konta datus vai medicīnisko vēsturi, kas vienmēr ir smags trieciens.

Ir dažādi vīrusi un veidi, kā tos saviem upuriem pasniedz ļaundari, tādēļ, rūpējoties par interneta lietotāju drošību, ir radītas daudz un dažādas vīrusu apkarošanas lietotnes. Parasti tās ir iespējams lejupielādēt bez maksas, tomēr uz noteiktu laiku, vai tajās neiekļaujot visas piedāvātās funkcijas. Principā, ja cilvēks internetā vēlas justies drošāk, nekā līdz šim, ir jāšķiras no zināmas naudas summas. Jāsaka gan, ka vīrusu apkarošanas lietotnes ir pieejamas ārkārtīgi plašā klāstā, tādēļ cilvēkiem pirms to lejupielādes derētu painteresēties par to plusiem un mīnusiem un izvēlēties pēc saviem ieskatiem labāko.

alksnis.eu lūkoja noskaidrot ekspertu viedokli šajā jautājumā. Atbildes uz jautājumiem sniedza portāla www.cert.lv (Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija) IT drošības speciālists Gints Mālkalnietis.

– Ar kādām problēmām cīnās antivīrusu lietotnes?

Antivīrusu programmas, atkarībā no versijas un ražotāja, spēj veikt gan failu pārbaudes, gan arī, analizējot palaisto programmu uzvedību, identificēt potenciāli kaitīgas darbības. Ja AV programma monitorē interneta pieslēgumu, tā var liegt piekļuvi kaitīgām vietnēm. Diemžēl, jo pilnīgākas pārbaudes AV programmas veic, jo vairāk tas ietekmē datora veiktspēju, un jebkurā gadījumā – lēmums par konstatēto draudu patiesumu jāpieņem lietotājam pašam.

– Ko antivīrusu lietotnes spēj atpazīt?

AV atpazīst zināmus kaitīgā koda fragmentus, aizdomīgas darbības datora atmiņā, kā arī korekcijas zināmām kaitīgās vietnēs.

– Cik bieži jāveic lietotnes atjauninājumi?

Jo biežāk, jo labāk. Labas AV programmas atjaunina savas atpazīšanas bāzes vairākreiz dienā. Pēc jaunu ievainojamību atklāšanas kādā interneta pārlūkā vai tā spraudnī (Adobe Flash utt.) tās izmantojošie uzbrukuma rīki tiek izgatavoti dažu dienu laikā. Ja lietotājs savu datoru atjaunina reizi mēnesī – tas ir daudz par retu.

– Kādi riski saglabājas pēc pilnīgas tīrīšanas veikšanas?

Daudzi no datorvīrusiem spēj lejupielādēt papildu komponentus. Parasti tiek tiek speciāli pārkodēti, lai samazinātu atpazīstamību AV programmās. Nav 100% garantijas, ka jūsu izmantotā programma atradīs visus datorvīrusus.

Labākās Windows10 antivīrusu lietotnes datoram (10.2016.)

[table id=1 /]

Labākās Android antivīrusu lietotnes viedtālrunim (11.2016.)

[table id=3 /]

*Augstākais novērtējums ir SEŠI

Dati iegūti no https://www.av-test.org

 

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In Mobilās aplikācijas
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

MikroTik un Tet nodrošinās zinātniekiem 400 gigabitu savienojumu cīņai

Latvijas tehnoloģiju inovāciju uzņēmumi MikroTik un Tet izveidojuši jaunus lieljaudas…