Sākums Sakaru pakalpojumi Piecas galvenās lietas, kas jāzina par jauno “Viesabonē kā mājās” regulu

Piecas galvenās lietas, kas jāzina par jauno “Viesabonē kā mājās” regulu

4 minūtes lasīšanai

Jaunais Eiropas Savienības (ES) regulējums jeb princips “Viesabonē kā mājās”, kas stājās spēkā pirms nepilnām divām nedēļām, ne vien nodrošina lietotājiem plašākas iespējas mobilo sakaru lietošanā ceļojot Eiropā*, bet arī uzliek mobilo sakaru operatoriem zināmus pienākumus un tiesības, tāpēc BITE aicina mobilo sakaru lietotājus pievērst uzmanību dažām būtiskām niansēm.

Vairāk iespējas mobilo sakaru viesabonēšanā BITES klientiem jau ir iespēja izbaudīt ilgāku laiku, proti, BITES klienti Latvijā ir pirmie, kas Eiropā var lietot mobilo internetu bez papildu maksas jau kopš pērnā gada septembra. Tas nozīmē, ka jaunie viesabonēšanas pakalpojumu izmantošanas principi ir jau iestrādāti uzņēmuma Godīgas lietošanas politikā.  Tagad, izpildot ES regulas prasības, viesabonēšanā bez papildu maksas tiek nodrošināti arī neierobežoti zvani un SMS.

Par to, ka pakalpojums ir pieprasīts, liecina lietotāju rādītāji – datu patēriņš BITES  tīkla viesabonēšanā, atrodoties Eiropā, šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir palielinājies par 128%,” uzsver  BITE mārketinga vadītāja Diāna Šmite.

Galvenie „Viesabonē kā mājās” principi, kas ir saistoši visiem Eiropas mobilo sakaru lietotājiem.

 

#1 Nodrošina iespēju lietot datus Eiropā tāpat kā mājās bez papildu maksas

No šā gada 15.jūnija Eiropas valstu mobilo sakaru lietotāji, neatkarīgi no izmantotā tarifu plāna, ceļojot  Eiropā turpina saņemt pakalpojumus pēc tādiem pašiem principiem kā mājās. Proti, ja mītnes valstī lietotājam ir pieslēgums, kas nodrošina neierobežotus zvanus un īsziņas, kā arī mobilo internetu, šis pakalpojums turpina darboties arī uzturoties Eiropas valstīs. Papildu maksa tiek pielāgota tikai gadījumos, ja lietotājs arī mītnes zemē izmanto tarifu plānu, kas paredz zināmus ierobežojumus.

Piemēram, BITE piedāvā vairākus vietējos pēcapmaksas tarifu plānus, kuros ir ietverti tādi pamata pakalpojumi kā zvani un īsziņas, bet internets nav iekļauts vai arī ir iekļauts neliels interneta apjoms. “Ja lietotāji ir izvēlējušies tikai lokālos plānus, tad, izmantojot mobilo sakaru pakalpojumus esot Eiropā vai zvanot un sūtot īsziņas uz Eiropu, nāksies piemaksāt atbilstoši katra mobilo sakaru operatora noteiktajam tarifam,” atgādināja Šmite.

 

#2 Aptver gan Eiropas Savienības, gan Eiropas Ekonomiskās zonas valstis

Kopumā mobilo sakaru pakalpojumi viesabonēšanā bez papildu maksas tagad ir pieejami 29 valstīs. Proti, ES valstīs – Austrijā, Beļģijā, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Grieķijā, Horvātijā, Igaunijā, Itālijā, Īriju, Kiprā, Lielbritānijā, Lietuvā, Luksemburgā, Maltā, Nīderlandē, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Slovākijā, Slovēnijā, Somijā, Spānijā, Ungārijā un Vācijā, kā arī EEZ valstīs – Islandē, Lihtenšteinā un Norvēģijā.

 

#3 Attiecas uz periodisku atrašanos ārpus mītnes valsts

Viena no būtiskākajām niansēm – jaunais regulējums attiecas uz periodisku atrašanos viesabonēšanā, kas raksturīga, piemēram, atpūtas braucieniem, īstermiņa mācību braucieniem, komandējumiem u.tml. Pamatprincips, ko nosaka regula – uzturēšanās laikam un mobilo pakalpojumu patēriņam mītnes valstī ir jābūt par 50% lielākam nekā uzturēšanās laikam un mobilo pakalpojumu patēriņam Eiropā.

“Iekšzemes tarifu plāni viesabonēšanā  par tādām cenām kā mājās ir spēkā tik ilgi, kamēr mobilo sakaru lietotājs savā mītnes valstī pavada vairāk laika nekā viesabonēšanā, kā arī lieto mobilo sakaru pakalpojumus vairāk nekā viesabonēšanā. Ja pēc operatoram pieejamajiem datiem klients uzturas lielākoties Eiropā, kā arī viņa mobilo sakaru lietojums ārvalstīs pārsniedz šo pakalpojumu lietojumu mītnes valstī, tam ir tiesības lūgt klientam paskaidrojumu vai apliecinājumu, ka viņam joprojām ir pastāvīga saikne ar Latviju,” skaidroja Šmite, piebilstot, ka gadījumā, ja pastāvīgās uzturēšanās valsti ir plānots mainīt, ir jāraugās attiecīgās valsts vietējo mobilo sakaru operatoru piedāvājumu virzienā.

 

#4 Darbojas četru mēnešu klātbūtnes princips

Ceļojot Eiropā, princips “viesabonē kā mājās” darbojas, kamēr lietotājs mājās pavada vairāk laika nekā ārzemēs, kā arī mobilos pakalpojumus vairāk izmantoj mājās nekā ārzemēs. Lai to konstatētu, operators var pārbaudīt klienta viesabonēšanas laiku un patēriņu pēdējo četru mēnešu periodā.

 

#5 Neattiecas uz starptautiskajiem zvaniem

Mobilā operatora pārstāve arī atgādināja, ka šī jaunais regulējums neattiecas uz starptautiskajiem zvaniem, kas tiek veikti no Latvijas uz ārvalstīm, jo šajā situācijā lietotājs neatrodas viesabonēšanā.

“Mēs ikdienā redzam, ka starptautiskie zvani ir aktuāli daudziem BITES klientiem – ik mēnesi uz Eiropas valstīm, īpaši uz Lielbritāniju, Lietuvu, Vāciju, Igauniju un Īriju, zvana teju katrs piektais klients. Jaunākās klientu aptaujas dati liecina, ka šis pakalpojums ir ļoti nozīmīgs 55% BITES klientu, tāpēc iekļāvām pamata tarifu plānos 50 līdz 500 starptautisko zvanu minūtes,” sacīja Šmite.

 

* Eiropas Savienībā un Eiropas Ekonomiskajā zonā.

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In Sakaru pakalpojumi
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

MikroTik un Tet nodrošinās zinātniekiem 400 gigabitu savienojumu cīņai

Latvijas tehnoloģiju inovāciju uzņēmumi MikroTik un Tet izveidojuši jaunus lieljaudas…