Sākums Programmatūra Vai ”Internet Explorer” pēctecis spējīgs konkurēt ar ”Chrome”?

Vai ”Internet Explorer” pēctecis spējīgs konkurēt ar ”Chrome”?

4 minūtes lasīšanai

Šodien interneta lietotāju vidū populārākā pārlūkošanas programma pārliecinoši ir Google Chrome. Kā vēsta statistikas vietnes Statcounter pieejamie dati, tad 2016. gadā 49,1 % interneta lietotāji izmantoja Chrome gan savos personālajos datoros, gan viedierīcēs. Tuvākie sekotāji ir Apple ierīču pārlūks Safari (13,3%) un Mozilla Firefox ar 8,0%.

Izpētīsim mazliet citu statistiku. 2002. gadā, kad  internets, kādu mēs to pazīstam mūsdienās, bija tikai agrīnā stadijā un atradās uz tobrīd neticamas progresa takas – nebija lielas tā pārlūkprogrammu izvēles. Tobrīd pārliecinoši populārākā pārlūkprogamma, pēc izstrādātāju vietnes w3schools datiem, bija mums visiem labi pazīstamais Internet Explorer. 2002. gadā 83,4% interneta lietotāju izmantoja Explorer, kamēr tuvākie konkurenti AOL (5,2%) un Netscape (8,0%) līderim varēja tikai pienest ūdeni.

Atgriežamies pie Statcounter informācijas. Pēc septiņiem gadiem Internet Explorer joprojām bija līderis ar 59,1% lietotāju, bet uz papēžiem mina Firefox, kas savukārt ar 30,7% ieņēma pārliecinošu otro vietu. Chrome tobrīd spēja sapulcēt vien 3,2% auditorijas, taču der atcerēties, ka Chrome dzima 2008. gada septembrī. Kamēr Internet Explorer stagnēja, Chrome sāka ļoti strauju augšupeju un 2012. jau gandrīz dalīja līderes godu ar Explorer (29,6%), savācot 29,3%. Pēc četriem gadiem Explorer jau bija nogrimis līdz piektajai vietai ar 6,25% lietotāju.

Microsoft leģendārais interneta pārlūks joprojām ir pakļauts lēnai iznīcībai, tomēr ir radies tā pēctecis – Microsoft Edge, kas, iespējams, spēj konkurēt ar mūsdienu labākajiem pārlūkiem. Lai arī Edge lieto vien 1,42% interneta lietotāju, tomēr cilvēki tam ir veltījuši atzinīgus vārdus.


Edge ir skārienkerāna atbalsts personālajiem datoriem

Ņemot vērā, ka lielās tehnoloģiju kompānijas arvien vairāk izstrādā tā saucamos ”divi vienā” datorus ar noņemamiem displejiem, Edge ir īpašība, kas nav citām pārlūkošanas programmām. Piemēram, Chrome un Firefox datora aplikācijām nav skārienekrāna atbalsta, un, sērfojot šajos pārlūkos, no skārienjūtīgā ekrāna nav nekādas jēgas. Edge savukārt ir vienkārša īpašība, kas ar pirksta kustību pa labi vai pa kreisi ļauj pāršķirt iepriekš apmeklētās lapas.

 

Vieglāk kopīgot vietnes

Arī šī ir ļoti neliela un vienkārša papildopcija. Nevienam citam pārlūkam nav iespējams tik vienkārši kopīgot kādu konkrēto saiti. Atrodoties interneta meklētājā, augšējā labajā stūrī ir neliela share ikona, uz kuras uzspiežot, lapu var ērti nosūtīt privātā ziņā, piemēram, Messenger, vai arī pāradresēt uz kādu sociālo tīklu platformu.

 

Ērta grāmatzīmju saglabāšana

Lai arī grāmatzīmju saglabāšana ir ikdienišķa īpašība jebkuram pārlūkam, tomēr Edge ir ietērpis to mazliet citādākā veidolā. Microsoft interneta pārlūkprogrammai ir reading list cilne, kur var vienkārši un pārskatāmi saglabāt lapas, kuras cilvēks vēlas izlasīt vēlāk. Tāpat gandrīz jebkuru lapu var pārvērst lasīšanas režīma izskatā, nodzēšot reklāmas un padarot dizainu un teksta fontu acij tīkamāku.

 

Personīgais asistents

Gan Edge, gan arī visai Windows 10 operētājsistēmai ir unikāla balss vadības programma. Cortana, protams, neatbildēs latviešu valodā, tomēr sapratīs un sniegs atbildes uz dažādiem jautājumiem angliski. Lai šī opcija darbotos, nepieciešams mikrofons, turklāt līdz ar pēdējo Edge atjauninājumu Cortana padarīta vēl gudrāka. Respektīvi, ar labo taustiņu uzklikšķinot uz jebkura attēla internetā, ir iespējams pajautāt asistentam, kas attēlots fotogrāfijā, kā arī tas uzreiz piedāvā līdzīgos attēlus un vietnes visā tīmeklī.


Microsoft Edge, protams, veiktspējas ziņā nespēj konkurēt ar pasaulē labāko interneta pārlūku Chrome, tomēr tas ir ievērojami ātrāks un labāks par kādreizējo Internet Explorer. Dažas vienkāršas, bet noderīgas papildiespējas Edge piešķir zināmu pievienoto vērtību, kas to atšķir no pārējiem pārlūkiem, tomēr, neskatoties uz to, Edge vienalga ir 2016. gada tikai 9. populārākais pārlūks pasaulē, IE palaižot sev priekšā. Der atcerēties, ka Microsoft pārlūkprogramma vēl ir agrīnā stadijā, un tās progress būs atkarīgs no Microsoft vēlmes ieguldīt spēkus pārlūka izstrādē.

Ielādēt vairāk rakstus
Load More By Jānis Alksnis
Load More In Programmatūra
Komentāri ir slēgti

Iesakām izlasīt šādus rakstus

MikroTik un Tet nodrošinās zinātniekiem 400 gigabitu savienojumu cīņai

Latvijas tehnoloģiju inovāciju uzņēmumi MikroTik un Tet izveidojuši jaunus lieljaudas…